OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Aktivity 2009/10

Ukončenie školského roka – 30.06. 20010
Posledný školský deň sme začali svätou omšou o 8:00hod. v kostole. Neskôr boli žiaci oboznámení o školskej dochádzke a správaní
p. riaditeľkou pred budovou školy, kde dostali tí najšikovnejší vecné ceny - knihy.
Vysvedčenia sa rozdávali triednymi učiteľmi v triedach, kde sa čakalo na posledné lúčenie s deviatakmi.
          
 
Deviatacky večierok – 28.06 2010
Ako každoročne, aj tento školský rok deviataci zorganizovali večierok, ktorý začal o 16:00hod. svätou omšou. Potom sa presunuli spolu s učiteľmi do krásne vyzdobenej sály, kde nechýbala hudba a samozrejme ani tanec a zábava...
                    
 
Futbalový zápas -24.6.2010
Medzi učiteľkami a 9-tačkami sa odohral rozlúčkový futbalový zápas. Hlavným rozhodcom sa stal p. učiteľ telesnej výchovy L. Bánovec. Úvodný gól dala E. Babečková (žiačka 9.B triedy) , a tak učitelia prehrávali 1:0, no do konca 1. polčasu remízovala p.uč. D. Petrášová. Nerozhodný stav 1:1 zmenila ďalším gólom pre učiteľov M. Holubjaková a do konca zápasu už viac gólov nepadlo, takže učiteľky nakoniec vyhrali 1:2. Gratulujeme víťazom a česť porazeným!!!
             
 
Venček -tanečný minikurz pre 9. ročník - od 7.6.-11.6. 2010
Žiaci 9. ročníka pod vedením p.uč. Maruščákovej sa mohli naučiť základné držanie a prvky z ľudového tanca – valčík, polka a čardáš na koncoročný večierok. Túto možnosť využila väčšina deviatakov a za necelý týždeň urobili veľké pokroky.
              
 
Koncert P. Bažíka
Exfinalista druhej série SuperStar a sympaticky oravák Peter Bažík spieval pre našich žiakov na koncerte v KD Mútne.
     
 
Pán minister na návšteve - 07.06.2010
Pán minister školstva prof. Ing. Ján Mikolaj Csc. prijal pozvanie a prišiel navštíviť našu školu. Privítali sme ho chlebom a soľou a žiaci pripraveným programom. Po ňom si pán minister pozrel vybavenie našej školy a stretol sa s pedagogickým zborom na krátkej besede. Za to, že si našiel čas na návštevu mu veľmi pekne ďakujeme.
             
 
Deň tanca vo Vavrečke - 06.06.2010
Tanečný záujmový útvar Muty sa zúčastnil tanečnej prehliadky moderného tanca vo Vavrečke, kde tancovalo 18 skpín z celej Oravy.
Z 25 tancov, ktoré ste tam mohli vidieť odtancovali naše dievčatá najnovšie štyry.
         
 
Prednáška "Vtáctvo" - 13.05.2010
O živote vtáctva, jeho odchyte, krúžkovaní a ochrane ... sa žiaci dozvedeli na spoločnej prednáške od p. Karaska. Okrem prednášky sa mala uskutočniť aj ukážka, ale nepriaznivé počasie to nedovolilo - možno nabudúce...
          
 
Žiaci v Blielorusku - od 04.05-10.05
Naši žiaci opätovali návštevu a boli na výmennom pobyte pozrieť svojich kamarátov do Minska - hlavného mesta Bieloruska, kde ich čakalo veľa zážitkov a navštívili mnohé pamätné a kultúrne miesta hlavného mesta. Napr.: Národná knižnica - 24 poschodová budova, kde sa nachádza 14 miliónov kníh v 55 jazykoch; Červený kostol, kde sa nachádza kópia Turínskeho plátna; Námestie Slobody; galéria výtvarného umenia; Chatyňa - vypálená dedina nemeckými vojakmi; Múzeum pod otvoreným nebom - s bieloruskou architektúrou a mnoho ďalších. V nedeľu sa žiaci zúčastnii osláv 65. výročia oslobedenia mesta Minsk, za účasti prezidenta Lukašenka. Boli to veľkolepé oslavy, ktoré v žiakoch zanechali silné zážitky. Cestou domov navštívili rezidenciu Deda Mráza a národný park, kde sa nachádzajú zubre. Škola Mútne podpísala s Gymnáziom v Minsku dohodu o vzájomných výmenných pobytok, takže aj po ďalšie roky majú žiaci možnosť toto mesto vidieť na živo.
Riaditeľstvo školy vyjadruje úprimné poďakovanie M. Murínovi za sprostredkovanie výmenného pobytu a sponzorstvo; p. J. Kapičákovi (firma Joka) za poskytnutie autobusu a sponzorstvo a šoférom Š. Trajovi a J. Kapičákovi ml. za odvoz a šťastný návrat domov.
                       
 
Deň matiek - 09.05.2010
Sviatok matiek sa spoločne oslavoval v sále kultúrneho domu v Mútnom od 13:00hod., kde si žiaci 1.-9. ročníka pripravili pre mamičky kultúrny program plný básni, spevu, tanca a scénok.
(video TU)
                     
 
V tanečnom rytme - 02.05.2010
Žiačky z tanečného záujmového útvaru Muty pod vedením p. uč. Maruščákovej pripravili pre občanov z obce predstavenie - V tanečnom rytme (II. ročník), kde prezentovali 7 najnovších tancov vytvorených v tomto šk. roku.
Celé vystúpenie moderovali deviatačky - Kristínka H. a Alžbetka D.
        
  
 
Deň Zeme - 28. a 29.4.2010
V rámci "Dňa Zeme" sa pre väčší záujem žiakov uskutočnila dvojdňová akcia v prírode, ktorú zorganizovala p.uč. M. Vaterková.
  Žiaci mali možnsť vypočuť si prednášku o lese, prírode, poľovníckych psoch...; zbierali odpadky, súťažili v skupinkách vo vedomostných hrách a na záver akcie si opekali...
            
 
Tanec bez hraníc (finále) - 25.4.2010
V okresnej súťaži "Tanec bez hraníc" bojovalo vo finále 10 tanečných skupín mladšej (1.-4.roč.) a staršej (5.-9.roč.) kategórie. Našim tanečníčkam sa nakoniec podarilo získať krásne 3. miesto!!! Blahoželáme!
(video TU)
     
 
Deň narcisov - 16.4.2010 
Na škole prebehla zbierka ku „Dňu narcisov“, ktorá sa zorganizovala už piaty rok. Spoločnými silami sa vyzbieralo krásnych 209€ (6296sk), ktoré putovali na pomoc pre pacientov s onkologickými chorobami.
 
Tanec bez hraníc (semifinále) - 15.4.2010
V CVČ Maják Námestovo sa uskutočnilo semifinále tanečnej súťaže "Tanec bez hraníc", do ktorého sa zapojil aj tanečný záujmový  útvar Muty. V kategórii starších žiakov (tanečná show) sa so svojim tancom - Stroj času pretancovali a postúpili do finále, ktoré sa bude konať
25.apríla v KD Námestovo.
   
 
Bieloruskí žiaci na výmennom pobyte - 27.3-2.4 2010
Na pozvanie honorárneho konzula Mariana Murína do Mútneho prišlo na výmenný pobyt 14 žiakov (6chlapcov a 8dievčat) z hlavného mesta Minsk z Bieloruska. Rozdelili sa do rodín žiakov 8. a 9. ročníka. Za necelý týždeň spoznali krásy stredného Slovenska - videli Oravský hrad, múzeum Oravskej dediny v Zuberci, ZOO a hrad v Bojniciach, Demänovskú jaskyňu, kúpali sa v Oraviciach a Bešeňovej a navštívili susedné Poľsko - Zakopané. Naši žiaci sa do Bieloruska chystajú 3. mája 2010. Ďakujeme sponzorovi M. Murínovi a rodičom, že prjali deti do rodín a venovali sa im!!!
                       
 
Veľkonočná burza - 31.3.2010
Po piatykrát sa na škole zorganizovala Veľkonočná burza. Žiaci jednotlivých tried, tak ako aj po iné roky vlastnoručne vyrobili alebo priniesli predmety súvisiace s Veľkou nocou a predávali ich na burze. Zarobené eurá potom putovali do spoločnej triednej kasy.
    
 
Slávik Slovenska - 26.3.2010
V piatok sa po 6. vyučovacej hodine konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska, do ktorého postúpili žiaci z triednych kôl. Na prvých miestach sa vo svojích kategóriach umiestnili žiaci - A. Jurčáková, J. Jozefiak a M. Kšenzuláková. Budú našu školu reprezentovať na okresnom kole v Or. Polhore, tak držíme palce!!!
  
 
Spievanky - 25.3.2010
Naši žiaci sa zúčastnili oravskej súťažnej prehliadky s názvom Oravské spievanky. Súťažná prehliadka sa konala v Dome kultúry v Nižnej, kde nás reprezentovali detská skupina Mútňanček, Kristína Holubjaková a Félix Jurčák.
    
 
Čitateľský maratón - 25.3.2010
Aj tento školský rok sme sa zapojili do najpočetnejšieho detského čiteteľského maratónu na Slovensku, ktorý je súčasťou Týždňa slovenských knižníc. Z našej školy sa do maratónu zapojilo 144 žiakov.
 
 
Týždeň boja proti rasovej diskriminácii - 15.-19.3.2010
21. marca je medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii, no na škole sme sa rozhodli proti nej bojovať celý ťýždeň! S týmto nápadom prišli štyri dievčatá z 9.B triedy, ktoré sa iniciatívne ponúkli vytvoriť projekt, nástenku a prezentovať svoju prácu ostatným. Symbolom sa stali farby olympijskych kruhov, ktoré označujú svetadiely (modrá farba predstavuje Európu, žltá Áziu, čierna symbolizuje Afriku, zelená Austráliu a červená Ameriku). Zapojili sa aj všetci žiaci, ktorí sa postupne od pondelka do piatku do týchto farieb obliekali. 
              
 
Celoslovenský porjekt - 19.02.2010
Zapojili sme sa do projektu, ktorý vyhlásil EkoFond,n.f. pre druhý stupeň ZŠ na tému „Energia v doprave – ako budeme jazdiť v budúcnosti?“. Predmetom súťaže bolo tvorivé spracovanie vyučovania zameraného na problematiku využitia zemného plynu ako aj  iných alternatívnych palív v doprave v súčasnosti ale aj v budúcnosti. Názov nášho projektu sa volá "Stroj času", a od toho sa odvíjali aj všetky aktivity a úlohy žiakov.
          
 
Maškarný pels - 15.02.2010
Učitelia, ZRPŠ a obecný úrad využili obdobie fašiangov a zorganizovali pre žiakov maškarný ples, ktorý sa konal pre 1.-4.ročník v budove ZŠ a pre 5.-9.ročník v sále KD. Najzaujímavejšie masky boli vyhodnotené a odmenené. Z 5.-9. ročníka sa na prvých troch miestach umiestnila A. Veselovská (mníška), M.Plechár (muchotrávka) a L. Holubjak (maliar). Za spoločnú masku dostala cenu 9.B trieda (mafiáni).
                            
 
Minitalent show - 14.02.2010
Dievčatá, ktoré postúpili do finále súťažili a bojovali o víťazstvo na deň Valentína. Z 15 vystupujúcich boli ohodnotení len najlepší prví traja, ktrorí najviac zaujali porotu. A nádherné prvé miesto získala Kristínka Protušová z 8.A triedy s piesňou Chlap z kríža!!!
Gratulujeme a prajeme veľa ďaších úspechov...
           
 
Lyžiarsky kurz - 8.-12.2.2010
Jedným z povinných kurzov na základných školách je aj lyžiarsky kurz pre 7. ročník. Konal sa na Mútňaskom vleku na Píle. Žiaci sa v prvý deň kurzu rozdelili podľa zručností do 3 skupín a v poslendý deň sa po náročnom výstupe na kopec konali preteky. Najrýchlejšími sa stala z dievčat M. Vojtasová a z chlapcov D. Jurčák.
                 
 
Valentínska kvapka krvi - 8.2.2010
U nás v základnej škole sa konala netradičná akcia. Bola to Valentínska kvapka krvi , na ktorej sa zúčastnilo až 59 darcov, z toho bolo 24 prvodarcov. Naša telocvičňa sa zmenila na malú transfúznu stanicu, v ktorej odber krvi  urobili pracovníci NTS z Martina. S týmto nápadom prišla p. učiteľka Mgr. D. Veselovská . O výzdobu telocvične sa postarala p. učiteľka Mgr. Gabriela Vojtasová spolu  so svojimi žiačkami zo zdravotníckeho krúžku. Tu si darcovia mohli pozrieť projekty žiačok zdravotníckeho krúžku o poskytovaní prvej pomoci, ale tiež fotografie z rôznych súťaží  ZK. Chceme poďakovať pani riaditeľke za poskytnutie priestorov, ale aj za to, že šla krásnym príkladom aj s pani starostkou a darovali krv. Teší nás, že nás podporili pani učiteľky ZŠ, učiteľky MŠ, kuchárky, upratovačky , školník, pán udržbár.  Našli si čas aj dlhoroční darcovia, ale aj ľudia z okolitých dedín, ba dokonca z Námestova. Čo nás hreje pri srdci je to, že sme získali pre tento krásny čin až 24 prvodarcov. Veríme, že v tejto krásnej myšlienke budú pokračovať a že nás podporia aj v júni, kedy sa chystáme urobiť odber krvi v Trstenej. Ďakujeme!
              
 
Minitalent show - 4.2.2010
 V CVČ Maják Námestovo sa konalo semifinále Minitalent show, do ktorého sa zapojila aj naša ZŠ. Zúčastnili sme sa s tancami s názvom Kovbojky (country) a Oheň (jazz&aerobic), ktoré zatancovali dievčatá z tanečného krúžku; scénkou Duňa a Fuňa od dievčat z 9.A triedy
( K. Holubjaková a A. Durčáková); piesňou Chlap z kríža od K. Protušovej a hrou na klavíri od E. Murínovej. Do finále, ktoré sa uskutoční 14.2. 2010 v KD V Námestove o 15:00 postúpili všetci účinkujúci, okrem hry na klavíri. Gratulujeme postupujúcim a pozývame vás ostatných aby ste ich prišli povzbudiť vo finále!!!
         
 
 
 Zápis do 1.ročníka - 3.-4.2.2010
Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Zápis do 1.ročníka pre nový školský rok 2010/11 bol v dňoch 3.-4.februára v priestoroch novej budovy ZŠ v 3.A a 3.B triedy. Pani učiteľkám pri zápise pomáhali ich žiaci - tretiaci....
   
    
 
Gymnastická súťaž - 29.12.2009
Tento rok sme sa prvýkrát zapojili do gymnastickej súťaže, ktorá sa konala v CVČ Námestovo. Šesť dievčat znázorňujúcich gymnastickými prvkami aquabelly, nakoniec získalo vo svojej kategórii prvé miesto - GRATULUJEME!!!
             
 
Obrázok zimnej krajiny
Krásnu atmosféru blížiacich sa sviatkov vyčarili v redakcii My Oravské noviny výtvarné práce detí z celej Oravy. Mohli ste tam vidieť aj obrázok zimnej krajinky od žiačky Evky Labdíkovej z 8.B triedy.
 
 
Pod jedličkou - 22.12.2009
Žiaci našej ZŠ sa každoročne v predvianočnom období stretávajú na posedení pod jedličkou, na ktoré si každá trieda pripraví zaujímavý kultúrny program. Žiaci 1.-4.roč. mali tento toto posedenie v novej budove ZŠ a žiaci 5.-9. roč. v kinosále KD v Mútnom.
 Foto 1.-4.ročník:
          
Foto 5.-9. ročník:
                        
 
Vianočná burza - 21.12.2009
Po piatykrát sa na škole zorganizovala Vianočná burza, ktorá sa každoročne zlepšuje. Úlohou žiakov jednotlivých tried je vytvoriť alebo priniesť predmety súvisiace s Vianocami a predať ich na burze. Zarobené peniaze potom putujú do spoločnej triednej kasy.
          
 
Makovička -september až december 2009
Školský časopis Makovička vychádza štvrťročne (4x/ školský rok). Tento školský rok je to teda jeho prvé vydanie - jeseň/ zima. Okrem článkov si tam môžete nájsť interview, rôzne hádanky, hlavolamy, vtipy, sms-ky a podobne.

Zdravotnícky krúžok v MŠ
Zdravotnícky krúžok pred Vianocami navštívil deti v materskej škole, kde im pani učiteľka  Mgr. G. Vojtasová  porozprávala o Červenom kríži, opísala, čo má obsahovať lekárnička, oboznámila s telefónnymi  číslami  RZP a názorne predviedla na figurantkách, žiačkach zdravotníckeho krúžku poskytovanie prvej pomoci. Deti tak mohli vidieť ošetrovanie popálenín, vyvrtnutého členku, zlomenej ruky, krvácania z nosa, ucha, oka, odreniny kolien, či cudzieho telesa v rane. No a mali sme nesmierne zlatých poslucháčov. Neskôr sme im ukázali ošetrovanie rán na nich. No najväčší záujem  bol o „umelú Anču“ , kde  všetci si chceli na ňu siahnuť. Pani učiteľka  Vojtasová im predviedla dýchanie a oživovanie. Pani  učiteľky zo škôlky si tiež potom vyskúšali  resuscitáciu a šlo im to veľmi dobre. Nakoniec sme detičkám rozdali  omalovánku  znak ČK a keďže sa blížili Vianoce, tak každý dostal malého farebného anjelika. Tešíme sa, že sme mohli svoje vedomosti ,ktoré sa dievčatá učia na krúžku predviesť a veríme, že si škôlkari niečo poučné odniesli domov.
      
 
Vianočná výzdoba - december 2009
 Okrem darčekov k Vianociam bezpochyby patrí aj krásne vyzdobená miestnosť či dom, farebných svetiel, vôňa čečiny, medovníkov...
P. učiteľky so žiakmi nezaháľali a posledné chvíle pred Vianocami si v škole spríjemnili Vinočnou výzdobou!
              
 
Tvarovanie - 10.12.2009
Tvarovanie je celoslovenská prehliadka dedskej umeleckej tvorivosti, ktorá je rozdelená na 3časti - hudbu, keramiku a literatúru. Z celého Slovenska postúpilo do tejto súťaže 35 škôl a našu školu reprezentovala E. Murínová(8.A), K. Holubkjaková (9.A) a J. Vaterková (7.A) - hudba; V. Rafajová, M. Godišová a E. Murínová (8.A) - keramika a v literárnej tvorbe Z. Tomašáková (9.A), I. Kozaňáková (8.B)
a I. Vaterková (7.A). Síce sme sa na prvých miestach neumiestnili, no E. Murínová získala v hudobnej tvorbe cenu poroty.
Výstava diel prebieha od 10-23.decembra v priestoroch Mestského úradu v Poprade.
      
 
 Najtalentovanejšia trieda - 10.12.2009
Na posledné tri súťažné disciplíny - v kreslení, modelovaní a v písaní poézie, alebo prózy mali žiaci 2 týždne. Ich vlastná tvorba mala byť na tému zima. Nakoniec sa teda po sčítaní bodov zo všetkých siedmych súťažných kolách rozhodlo a na prvých troch miestach sa umiestnili tieto triedy: 1.miesto -7.A; 2.miesto - 6.A a 3.miesto - 4.A a 7.B. GRATULUJEME a ďakujeme všetkým žiakom, korí sa da súťaže zapojili!
..zopár diel od žiakov....
        
 
Už tretí rok sa na škole organizoval stolnotenisový turnaj pri príležitosti sviatku sv. Mikuláša! Turnaj bol rozdelený do dvoch dní - pre chlapcov a dievčatá. Z 31 zúčastnených chlapcov zvíťažil Rudolf Kapičák z 9.A a zo 6 dievčat vyhrala Mária Vojtasová zo 7.A triedy.
     
 
Mikuláš - 7.12.2009
Mikuláš patrí medzi najpopulárnejších svätých a nezabudol ani na žiakov našej školy! Najviac radosti urobil svojimi darčekami
žiakom 1.-4. ročníka. Okrem anjelov s ním prišli aj čerti, ktorí mali za úlohu postrašiť neposlušné deti....
           
 
Adventné svetielka - 29.11.2009
Základná a materská škola mala možnosť pripraviť si program na Adventné svetielka, ktoré zorganizovala OZ Život, Nádej, KVAPKA n.o.
Žiaci sa pred preplneným publikom predstavili spevom, tancom, hovoreným slovom, ale aj hrou  na hudobných nástrojoch. Výťažok z programu bude použitý na nákup kompenzačných pomôcok pre znevýhodnené deti, ktorým bol program venovaný.
 
              
   
 
 
Najtalentovanejšia trieda - 19.11.2009
Súťaž pokračovala... Zo zapojených 9. tried sme si vypočuli moderovať Minitalent show, Superstar, Uragán, Rannu šou, správy, počasie a iné.. Poradie sa trošička premiešalo - teraz vedie 7.A s 37 bodami.
       
   
 
 
Najtalentovanejšia trieda - 12.11.2009
Ďalšou disciplínou bola hra na hudobnom nástroji. Vypočuli sme si husle, harmoniku, klavír, flautu i bubon... Z 11 tried sme počuli 26 rôznych skladieb od samoukov po malých profesionálov! Tentokrát vedú najmladší žiaci zo 4.A, ktorí si zatiaľ nazbierali spolu 28 bodov!
     
  
 
 
Beh 17.novembra - 04.11.2009
Na krajskom kole v behu našu školu reprezentovali v Žiline dve dievčatá - Magdaléna Karliaková a Mária Rafajová.
V kategórii dievčat r.1996 a mladšie sa zo 66 účatníčiek umietnila Magdaléna na 9.mieste!! Márii sa v kategórii dievčat r. 1993-95 podarilo dobehnúť na krásnom 6. mieste z 39 účastníčok!!! GRATULUJEME!
    
  
 
 
Najtalentovanejšia trieda - 04.11.2009
Súboj medzi triedami pokračoval! Po speve bol ďalšou disciplínou - tanec. Spolu sa zapojilo 9 tried a videli sme 21 tancov...
Zatiaľ je na prvom mieste s 15 bodami 7.A, 7.B a 9.A trieda. Zahanbiť sa nenechali ani p. učiteľky, ktoré boli v porote, a na záver si pre žiakov pripravili prekvapenie - minitanček vytvorený zo známych videoklipov...
Nasledujúcou diciplínou bude hra na hudobnom nástroji - takže žiaci trénujte a bojujte!
 
     
    
 
 
Vystúpenie pre dôchodcov - 28.10.2009
Október je mesiacom úcty k starším. Tak, ako aj po iné roky, boli tanečníčky spríjemniť chvíle dôchodcom svojím vystúpením v kultúrnom dome, ktoré sa začalo o 13:30hod.
     
 
 
Rozprávkový deň - 26.10. 2009
V pondelok 26.10 bol deň knižníc a v rámci tohto dňa sa v našej škole uskutočnil rozprávkový deň. Žiaci, ale aj učitelia mali možnosť prísť do školy prezlečení za akúkoľvek rozprávkovú postavu a na hodinách sa preberalo učivo rozprávkovo...
                    
 
 
Najtalentovanejšia trieda - 22.10.2009
Žiaci jednotlivých tried bojovali medzi sebou v prvej disciplíne - v speve, v súťaži o najtalentovanejšiu triedu. Zatiaľ sa na prvých dvoch miestach umiestnili najmladší - žiaci štvrtého ročnika. Tohto prvého kola sa zúčatnilo 19 súťažiacich...
        
 
Exkurzia – 21.9.2009
Deviataci využili toto pekné jesenné počasie a spolu s triednymi učiteľkami navštívili Jánošíkove diery v  národnej prírodnej rezervácii Rozsutec v Malej Fatre.
Nachádza sa tu viac ako dvadsať vodopádov, sú tu označené turistické chodníky s lávkami, rebríkmi a reťazami – takže deviataci si doniesli domov veľa zážitkov a spomienok.
       
 
Otvorenie multifunkčného ihriska– 26.7.2009
V nedeľu, pred športovým dňom, sa pri našej základnej škole slávnostne otvorilo nové multifunkčné ihrisko, ktoré bude slúžiť nielen žiakom počas vyučovania, ale aj širokej verejnosti mimo vyučovania.